Sernik z jabłkami

Pyszny,kremowy, rozpływający się w ustach….. Sernik i jabłecznik w jednym. Prosty do zrobienia i pyszny w smaku. Sernik z jabłkami, którym się z Wami dzielę zaspokoi nawet bardzo wybredne podniebienia. Bardzo polecam 

 ciasto:

  • 30 dag  mąki  ( dwie szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier
  2. Dodajemy twarde masło i siekamy nożem wszystkie składniki.
  3. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto.( jedno białko zostawiamy do sera)
  4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.( forma 25×32)
  5. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w temp. 170º C na rumiany kolor.

masa serowa:

  •  1 kg  sera ( użyłam firmy „Piątnica” )
  • 250 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

dodatkowo:

  • 1000 g jabłek
  • 1 łyżka cynamonu ( do posypania jabłek)

zdjecia marzec 20166

wykonanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem.
  2. Do utartego masła dodajemy 2 całe jaja i 2 żółtka.
  3. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń.
  4. Z trzech  białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  5. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170º C  ok. 45 min.
  7. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami.

Sernik z jabłkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *