Drożdżówka śliwkowa z blachy

Jeżeli nie przekonuje Was moja drożdżówka z kaszką manną, polecam tradycyjną z blachy. Ze śliwkami oczywiście . Dalsza rekomendacja jest chyba zbędna .
Polecam wypróbować osobiście.

Drożdżówka śliwkowa z blachyPrzygotować  zaczyn   – w tym celu 25 g drożdży świeżych,1/2* szklanki letniego mleka, 1/2  szklanki mąki pszennej,1/4 łyżeczki cukru wymieszać i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  •  kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej ( lub otartą skórkę z cytryny)
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła,
  • 2 jajka
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg odpestkowanych śliwek

Drożdżówka śliwkowa z blachy

Wyrobić dokładnie ciasto.( najwygodniej robotem z hakiem do ciasta drożdżowego) Ciasto pod koniec wyrabiania powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę ( ma podwoić objętość)

Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę– w tym celu:90 g mąki pszennej, 50 g cukru, cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki cynamonu umieścić w miseczce, wymieszać  i zalać roztopionym, gorącym masłem (60 g).Wymieszać formując palcami kruszonkę.

Dużą blachę z piekarnika o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek rozcięciem do góry posypać kruszonką, przykryć lniana ściereczką i jeszcze raz  odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 – 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni.

Drożdżówka śliwkowa z blachy

Drożdżówka śliwkowa z blachy

* 1/2 szklanki to u mnie 125 g ( zawsze używam szklanki o pojemności 250ml )

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.