Drożdżówka z kremem grysikowym

Na początek sezonu śliwkowego mam dla Was drożdżówkę z kremem grysikowym. Jak dla mnie -pycha . Oprócz smaku ma jeszcze tę zaletę, że jeden kawałek może stanowić pełnowartościowe śniadanie.
Znajdziemy w nim przecież i owoce, i mleko, i kaszkę mannę, i jajka…
Jednym słowem warto się trochę potrudzić i…..wypróbować .
P1100806

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml  ciepłego mleka
  • 80 g masła
P1100782P1100787

 

Składniki kremu grysikowego:

  • 700 ml mleka
  • 160 g kaszy manny błyskawicznej
  • ½ szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 6 żółtek
  • 6 białek
P1100790

dodatkowo:

  • ok. 1 kg śliwek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Wykonanie ciasta:

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru i 4 łyżki  ciepłego mleka.
  3. Składniki  delikatnie mieszamy. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia zaczynu.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe mleko, cukier, płynne masło i jajko. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
  5. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wykonanie kremu grysikowego:

  1. Odlewamy szklankę mleka i mieszamy z kaszką
  2. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Dodajemy  kaszkę, stale mieszając i przez 5 minut od chwili zagotowania trzymamy na małym ogniu (stale mieszamy).
  4. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka i szybko,energicznie mieszamy
  5. Odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Do przestudzonego kremu grysikowego dodajemy drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową, ubitą na sztywną pianę z  białek i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

  1. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym 28×40 ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ( 20 – 30 minut).
  2. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  3. Wyrośnięte ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy delikatnie krem grysikowy kupkami, a następnie równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.
  4. Na kremie rozkładamy połówki śliwek rozcięciem do góry
  5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 50 minut.
  6. Sprawdzamy patyczkiem, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach pozostawiamy ok. 5 minut.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

P1100792

P1100780 P1100805

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.