Kolejny, po jogurtowym sernik, do którego ser nie jest nam potrzebny . Banalny w wykonaniu, pyszny w smaku. Kruche ciasto możemy przygotować wcześniej, ponieważ i tak musimy je zamrozić (u mnie czekało na wyjście z zamrażarki dwa dni). Przez to skracamy czas wykonania ciasta do minimum, tym bardziej, że pozostaje nam później już tylko ubić białka i wymieszać je ze śmietaną. Do mojego sernika użyłam dodatkowo maliny, ale mogą to być inne owoce (jagody, porzeczki, truskawki, brzoskwinie…) Można też zupełnie je pominąć.Za każdym razem smakuje wybornie. Przez ten dodatek malin mój serniczek wyszedł bardzo podobny do „kruchego z malinami”, zapewniam jednak, że smakuje zupełnie inaczej . Zapraszam do wypróbowania
Składniki:
Kruche ciasto:
- 5 żółtek
- 250g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części ( 3/4 i 1/4 ) i umieścić w zamrażalniku na przynajmniej 30 minut.
Masa śmietanowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1200g śmietany 18%
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru ( po 40g każdy)
- cukier waniliowy
- 2 szklanki malin (opcjonalnie)
- Białka, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wsypać proszek budyniowy. Zmiksować.
- Do piany dodawać śmietanę i delikatnie wymieszać.
- Formę o wym. 20×33 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wylać masę śmietanową.
- Poukładać maliny.
- Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
8. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
9. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego