Bagietki „na bogato” to po prostu bagietki z pysznym farszem . Można je podać na kolację lub jako przekąskę. Smakuje świetnie i jest bardzo syta. Proponuję wypróbować jako alternatywę tradycyjnych zapiekanek i jednocześnie zachęcam do modyfikacji. Każdy może dostosować farsz do własnych upodobań smakowych tak, aby wyszło pysznie.
Oto moja wersja
• 4 krótkie, ulubione bagietki ( pszenne lub pełnoziarniste)
• 10 dag chudego boczku
• 1 cebula
• 1 jajko
• 30 dag pieczarek
• 10 – 15 dag sera żółtego
• przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany ( ew.inne ulubione przyprawy)
• 1 łyżka masła
• olej
Sposób przygotowania:
- Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Podsmażyć na patelni na łyżce oleju.
- Do podsmażonego boczku z cebulką dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
- Farsz smażyć do całkowitego odparowania płynu. Przełożyć do miski
- Przygotować bagietki: odciąć cienką warstwę z wierzchu i wydrążyć miąższ, środek bułek posmarować masłem.
- Miąższ z bagietek pokruszyć i dodać do farszu.
- Dodać garść drobno startego żółtego sera. Wymieszać.
- Jajko wybić do miseczki, dokładnie wymieszać i wlać do farszu.
- Dokładnie wszystko wymieszać.
- Bagietki wypełnić farszem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 10 minut.
- Podawać gorące z keczupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego