Bagietki „na bogato”

Bagietki „na bogato” to po prostu bagietki z pysznym farszem . Można je podać na kolację lub jako przekąskę. Smakuje świetnie i jest bardzo syta. Proponuję wypróbować jako alternatywę tradycyjnych zapiekanek i jednocześnie zachęcam do modyfikacji. Każdy może dostosować farsz do własnych upodobań smakowych tak, aby wyszło pysznie.
Oto moja wersja 

Bagietka "na bogato"

Bagietka "na bogato"Składniki:

• 4 krótkie, ulubione bagietki ( pszenne lub pełnoziarniste)
• 10 dag chudego boczku
• 1 cebula
• 1 jajko
• 30 dag pieczarek
• 10 – 15 dag sera żółtego
• przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany ( ew.inne ulubione przyprawy)
• 1 łyżka masła
• olej

Sposób przygotowania:

  1. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Podsmażyć na patelni na łyżce oleju.
  3. Do podsmażonego boczku z cebulką dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Farsz smażyć do całkowitego odparowania płynu. Przełożyć do miski
  5. Przygotować bagietki: odciąć cienką warstwę z wierzchu i wydrążyć miąższ, środek bułek posmarować masłem.
  6. Miąższ z bagietek pokruszyć i dodać do farszu.
  7. Dodać garść drobno startego żółtego sera. Wymieszać.
  8. Jajko wybić do miseczki, dokładnie wymieszać i wlać do farszu.
  9. Dokładnie wszystko wymieszać.
  10. Bagietki wypełnić farszem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  11. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 10 minut.
  12. Podawać gorące z keczupem lub sosem czosnkowym.

Bagietka "na bogato"

Bagietka "na bogato"

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.