Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem to moja ulubiona kolacja w sezonie letnim. Teraz, kiedy fasolki mamy pod dostatkiem, czy to w naszych ogródkach, czy na straganach z warzywami koniecznie musicie ją wypróbować. Ilość składników podaję tylko orientacyjnie. Można dowolnie dostosować je do naczynia, w którym zamierzamy podać danie oraz do ilości osób zasiadających do kolacji
Składniki:
- 35 dag żółtej fasolki szparagowej (ugotowanej)
- 3 pomidory (obrane ze skórki)
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 2-3 łyżki majonezu (ew.sos majonezowo-jogurtowy, choć polecam majonez i to o intensywnym smaku np. kielecki)
- zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki lub rzeżucha.)
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Fasolkę kroimy na drobne kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia.Wykładamy do naczynia przeznaczonego na sałatkę.Posypujemy solą i pieprzem
2. Fasolkę smarujemy cieniutką warstwą majonezu. ( na fasolkę można też dać pokrojony, smażony filet z kurczaka. Czasami tak robię, gdy akurat „zalega” mi taki w lodówce. Nie pisałam go jednak w składnikach bo osobiście wolę sałatkę bez dodatku mięsa.)
3.Pomidory oparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w plastry. Układamy na fasolce.Posypujemy solą i pieprzem oraz cienko smarujemy majonezem.
4.Następnie układamy pokrojone na plasterki jajka, solimy , pieprzymy i smarujemy majonezem.
5.Posypujemy ulubioną zieleniną.
6. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką ( np. z tego przepisu)
Smacznego