Dziś bardzo smaczny dodatek do kanapek w sam raz na upalne dni. Słonecznik i suszone pomidory w zalewie olejowej, do tego czosnek i smażona cebulka… Czy to może nie smakować ? Koniecznie wypróbujcie.
Składniki :
- 150g łuskanych pestek słonecznika
- 3/4 słoika suszonym pomidorów w oleju (około 280g)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny (nieco mniej, jeśli pominiecie cukier)
- 1 łyżeczka soli
- pieprz, ( do smaku)
- ulubione zioła
Wykonanie:
- Ziarno słonecznika opłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć, a następnie przełożyć do miseczki , zalać przegotowaną wodą i odstaw na ok. 3 godziny do napęcznienia.
- Cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przestudź.
- Napęczniałe ziarno słonecznika odsączyć dokładnie i umieścić w misie malaksera*. Dodać pomidory z oleju,trochę zalewy, pokrojony czosnek, cebulę, cukier oraz sok z cytryny i sól.
- Dokładnie zblendować ( zmiksować), mieszając od czasu do czasu, by masa miała jednolitą konsystencję.
- Doprawić pieprzem oraz ziołami i blendować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej zalewy z pomidorów.
- Przełożyć pastę do szklanego słoiczka , zamknąć szczelnie.
- Przechowywać w lodówce.( do tygodnia)
Smacznego 🙂
* można też użyć blendera ręcznego
musze to zrobić:)