Guacamole

Dziś tak na szybko pyszna pasta do chlebka.Jej główny składnik to awokado, jak dla mnie warzywo bezsmakowe, jednak o niezmierzonych pokładach wartości odżywczych 🙂 Korzystając z zasobów Wikipedii dowiadujemy się,że awokado stosowane jest przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w jego owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że awokado polecane jest osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub substytut masła.
Dla mnie najlepsze w postaci meksykańskiej pasty guacamole.

P1090632 - Kopia P1090635 - KopiaP1090636 - Kopia

Składniki:

• 1 dojrzałe awokado ( jest dojrzałe,gdy skórę możemy zdjąć jednym ruchem)
• 1 mała cebulka
• 1 ząbek czosnku
• 1 papryczka chili
• sól
• sok z limonki do smaku

Sposób przygotowania:

1. Awokado przekroić, przekręcić połówki i wyjąć pestkę.

2. Miąższ wydrążyć łyżeczką i przełożyć do praski. Przecisnąć, aby był bez grudek, aksamitny.

3. Cebulkę pokroić w drobniuteńką kosteczkę, dodać do awokado.

4. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy.

5. Papryczkę drobno pokroić.

6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

7. Podawać z dowolnymi dodatkami.

P1090634 - Kopia

W miseczce z gotową pastą zgodnie z internetowymi poradami umieściłam pestkę. Miało to utrzymać piękny, zielony kolor pasty. Niestety oceniam te dorady jako mit. Pasta następnego dnia była………szara . Polecam więc spożyć w dniu wykonania 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.