Czekoladowy razowiec

Czy domowe słodkości muszą być niezdrowe? Jeżeli zastąpimy mąkę pszenną -razową, a cukier biały-brązowym nie będzie już tak źle. Ale czy aby smacznie???? To już musicie sami osądzić. Ze swej strony zapewniam, że dla czekoladożerców będzie to prawdziwa  mega uczta 

071

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany  (18%)
  • pół szklanki wrzącej wody

069

Wykonanie:

  1. Do miski przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
  3. Masło utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, cukier waniliowy i kolejno jajka, nadal ucierając.
  4. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.
  5. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować tylko do połączenia się składników.
  6. Na  koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
  7. Ciasto przelać  do formy o średnicy 23 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia .
  8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut ( sprawdzając patyczkiem).
  9. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: W garnuszku rozpuścić 40g masła, dodać połamaną czekoladę (100g) i lekko podgrzać do otrzymania gładkiej polewy. Lekko ostudzić i wylać na ciasto

  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.

 

2015-11-083

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.