Paluszki serowe

Paluszki serowe

Mój ostatni pobyt na stronie Tescomy zaowocował zakupem nowych gadżecików kuchennych. Pierwszy, którym chciałam się  pochwalić, to forma do wycinania paluszków. Oczywiście przy wykonaniu paluszków serowych możemy świetnie obyć się bez niej i  użyć noża lub radełka do faworków, ale nic nie poradzę na to,że po prostu kocham takie gadżeciki 

Paluszki serowe

Składniki:

ciasto:
500 g mąki
2 jajka
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli
100 g startego sera ( najlepszy jest jakiś z gatunku twardych)
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany

do posypania:
mak
kminek                                                                                                                                     sezam

Paluszki serowe

Sposób przygotowania:

  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto,
  • Wkładamy je do woreczka foliowego i odkładamy do lodówki na kilka godzin          ( może być  na noc.)
  • Ciasto dzielimy na cztery części.
  • Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
  • Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubioną posypką
  • Kroimy na paseczki o szerokości 1 cm.( ja użyłam do tego specjalnej foremki firmy tescoma)
  • Gotowe paluszki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie ( lekko podrosną)
  • Nagrzewamy piekarnik do 140º C i pieczemy ok. 10 minut – do zrumienienia na złoto.
  • Ostrożnie zdejmujemy z blachy, bo są bardzo kruche.

Paluszki serowe

Smacznego!

 
You might also like:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.