Nie myślałam,że w listopadzie będę robić jeszcze przetwory. Okazało się jednak,że ilość wykopanego z ogródka selera przerosła znacznie nasze oczekiwania i możliwości konsumpcyjne…. Niestety trzeba go było zamknąć do słoików. Niech tam siedzi i czeka na swoją kolej.
Składniki:
1 kg selera
1/2 l wody
1,5 łyżki octu
1/2 łyżka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1/4 szklanki cukru
1 duża marchewka
Selera oraz marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z pozostałych
składników zagotować zalewę.Włożyć do niej selera i gotować 5-10 minut.
składników zagotować zalewę.Włożyć do niej selera i gotować 5-10 minut.
Włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 20 min.
Ja używam jako dodatek do sałatek obiadowych, można też dorzucić do zupy jarzynowej 🙂
Do czego później wykorzystać taki seler z marchewką?