Remont kuchni nie sprzyjał blogowaniu, stąd spore zaległości w dodawaniu przepisów. Do tego jeszcze wyprowadzki i przeprowadzki moich dzieci i czas pędził jak oszalały
Na szczęście życie zaczyna wracać do normy, a ja mam chwilkę, aby pochwalić się nowymi przepisami .
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną trójkolorową roladę.
Oprócz tego,że smakuje świetnie to jeszcze wspaniale wygląda i może być ozdobą imprezowego stołu
Przyznam,że trochę zabawy z nią jest,(a szczególnie zabrudzonych naczyń ),
ale naprawdę warto się potrudzić i spróbować.
Składniki na żółte ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczeni
- 3 łyżki serka feta kanapkowy
Składniki na zielone ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki olej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmiksowanego szpinaku
- szczypta soli
Składniki na pomarańczowe ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki mąk
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki Ajvaru( pasta paprykowa)
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 300g-400 g serka śmietanowego Almette
- 200g- 250g szynki
Wykonanie:
- Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta wyłożyć w postaci pasowej.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190º C ok. 15 – 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.
- Gdy ciasto wystygnie posmarować połową serka,ułożyć szynkę i posmarować drugą połową serka.
- Zwinąć w roladę.Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO !