Trójkolorowa rolada

Remont kuchni nie sprzyjał blogowaniu, stąd spore zaległości w dodawaniu przepisów. Do tego jeszcze wyprowadzki i przeprowadzki moich dzieci i czas pędził jak oszalały
Na szczęście życie zaczyna wracać do normy, a ja mam chwilkę, aby pochwalić się  nowymi przepisami .
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną trójkolorową roladę.
Oprócz tego,że smakuje świetnie to jeszcze wspaniale wygląda i może być ozdobą imprezowego stołu
Przyznam,że trochę zabawy z nią jest,(a szczególnie zabrudzonych naczyń ),
ale naprawdę warto się potrudzić i spróbować.

Składniki na żółte ciasto:

  • 2  jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 3 łyżki  serka feta kanapkowy

Składniki na zielone ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki olej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmiksowanego szpinaku
  • szczypta soli

Składniki na pomarańczowe ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąk
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki Ajvaru( pasta paprykowa)
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 300g-400 g serka śmietanowego Almette
  • 200g- 250g szynki

Wykonanie:

Trójkolorowa rolada

  1. Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Trójkolorowa rolada
  4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta wyłożyć w postaci pasowej.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190º C ok. 15 – 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry,     zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.
  6. Gdy ciasto wystygnie posmarować połową serka,ułożyć szynkę i posmarować     drugą połową serka.
  7. Zwinąć w roladę.Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Trójkolorowa rolada

SMACZNEGO !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.