Gyros-wersja na lato

Sałatka gyros jest u mnie szczególnie lubiana, dlatego pokusiłam się dziś o pewną modyfikację, odświeżenie smaków. Ogórki konserwowe zamieniłam na świeże, smażoną cebulkę na cebulę czerwoną . Dodałam do tego pomidorki koktajlowe i czerwoną paprykę. Sałatkę uwieńczyła tym razem tradycyjnie kapusta pekińska, ale myślę ,że roszponka lub rukola też sprawdziłaby się tutaj znakomicie.Jedna uwaga: sałatka najlepsza jest w dniu wykonania, przechowywana w lodówce podchodzi sokiem z surowych warzyw i robi się nieapetyczna. W każdym razie-do grillowanego mięsa nadaje się idealnie.

Gyros-wersja na lato

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 – 2 łyżki oleju
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 zielony ogórek (szklarniowy)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • połowa kapusty pekińskiej
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • 4 pełne łyżki ketchupu
  1. Umytą,osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę obierać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Kukurydzę osączyć z zalewy.
  4. Kapustę drobno pokroić.
  5. Paprykę i  ogórka (ze skórką) pokroić w kostkę.
  6.  Przygotować sos: w miseczce wymieszać majonez z ketchupem.
  7. W przezroczystym naczyniu układać warstwowo:
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na cztery części
  • kukurydzę
  • połowę sosu
  • ogórki
  • czerwoną cebulę
  • usmażoną (ostudzoną) pierś kurczaka
  • paprykę
  • resztę sosu
  • kapustę
 
Smacznego! 🙂
Gyros-wersja na lato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.