Sałatka gyros jest u mnie szczególnie lubiana, dlatego pokusiłam się dziś o pewną modyfikację, odświeżenie smaków. Ogórki konserwowe zamieniłam na świeże, smażoną cebulkę na cebulę czerwoną . Dodałam do tego pomidorki koktajlowe i czerwoną paprykę. Sałatkę uwieńczyła tym razem tradycyjnie kapusta pekińska, ale myślę ,że roszponka lub rukola też sprawdziłaby się tutaj znakomicie.Jedna uwaga: sałatka najlepsza jest w dniu wykonania, przechowywana w lodówce podchodzi sokiem z surowych warzyw i robi się nieapetyczna. W każdym razie-do grillowanego mięsa nadaje się idealnie.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 – 2 łyżki oleju
- 1 średnia czerwona cebula
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek (szklarniowy)
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- połowa kapusty pekińskiej
- 4 pełne łyżki majonezu
- 4 pełne łyżki ketchupu
- Umytą,osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Cebulę obierać i pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę osączyć z zalewy.
- Kapustę drobno pokroić.
- Paprykę i ogórka (ze skórką) pokroić w kostkę.
- Przygotować sos: w miseczce wymieszać majonez z ketchupem.
- W przezroczystym naczyniu układać warstwowo:
- pomidorki koktajlowe przekrojone na cztery części
- kukurydzę
- połowę sosu
- ogórki
- czerwoną cebulę
- usmażoną (ostudzoną) pierś kurczaka
- paprykę
- resztę sosu
- kapustę
Smacznego! 🙂