Dziś wspaniały, puszysty omlet z owocami ( mogą być mrożone). Smakuje jak biszkopt. Można go jeść i na zimno i na ciepło.Nie zawiera glutenu, a jeśli zastosujemy ksylitol to również cukru. Pyszny na zdrowe, pożywne śniadanie. Do jego wykonania potrzebna nam będzie patelnia z odpinaną rączką lub cała metalowa. Chodzi o to,że po tradycyjnym podpieczeniu spodu omletu na palniku należy patelnię umieścić na ok.15 minut w piekarniku.
Składniki ( na jedną porcję/ patelnia o ∅ 24cm)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru (ksylitolu)
- 2 łyżki maki owsianej
- 1 łyżka oleju -do smażenia
- 1/2 szklanki drobnych owoców (wiśnie, drobne truskawki, porzeczki, jagody, borówka amerykańska, pokrojona na plasterki brzoskwinia lub nektarynka)
Wykonanie:
- Żółtka oddzielić od białek
- Białka ubić na sztywno z cukrem
- Dodać żółtka i jeszcze moment ubijać
- Dodać mąkę owsianą i delikatnie wymieszać szpatułką
5.Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć przygotowaną masę
6. Dodać wybrane owoce -lub ich mieszankę
7. Po 2-3 mnutach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
8. Piec 15-20min , aż ładnie się zrumieni.
9. Świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego