Omlet śniadaniowy z owocami

Dziś wspaniały, puszysty omlet z owocami ( mogą być mrożone). Smakuje jak biszkopt. Można go jeść i na zimno i na ciepło.Nie zawiera glutenu, a jeśli zastosujemy ksylitol to również cukru. Pyszny na zdrowe, pożywne śniadanie.  Do jego wykonania potrzebna nam będzie patelnia z odpinaną rączką lub cała metalowa. Chodzi o to,że po tradycyjnym podpieczeniu spodu omletu na palniku należy patelnię umieścić na ok.15 minut w piekarniku.

Składniki ( na jedną porcję/ patelnia o ∅ 24cm)

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru (ksylitolu)
  • 2 łyżki maki owsianej
  • 1 łyżka oleju -do smażenia
  • 1/2 szklanki drobnych owoców (wiśnie, drobne truskawki, porzeczki, jagody, borówka amerykańska, pokrojona na plasterki brzoskwinia lub nektarynka)
Omlet śniadaniowy z owocami

omlet z dodatkiem wiśni

Wykonanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek
  2. Białka ubić na  sztywno z cukrem
  3. Dodać żółtka i jeszcze moment ubijać
  4. Dodać mąkę owsianą i delikatnie wymieszać szpatułką

Omlet śniadaniowy z owocami

5.Na patelni rozgrzać olej i  wyłożyć przygotowaną masę

Omlet śniadaniowy z owocami

6. Dodać wybrane owoce -lub ich mieszankę

Omlet śniadaniowy z owocami

Omlet z dodatkiem borówki amerykańskiej

7. Po 2-3 mnutach  wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

8. Piec 15-20min , aż ładnie się zrumieni.

Omlet śniadaniowy z owocami

omlet z dodatkiem drylowanych wiśni

 

9. Świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *