Jesienne ciasteczka maślane

Zapraszam po przepis na bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasteczka maślane. Ciasto łatwo się wałkuje, wycięte kształty nie deformują się podczas pieczenia. Ciasteczka są kruche i świetnie pasują do kawy lub herbatki. Można je przechowywać w zamkniętym słoju nawet trzy tygodnie.
Jesienne ciasteczka maślane
Składniki:
  • 470 g mąki pszennej 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru ( jeśli lubimy słodkie może być 150g)
  • 2 jajka
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • kilka kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego
Składniki:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Cukier wsypać do miski z rozbitymi jajkami , krótko zmiksować i pozostawić na kilka minut, żeby cukier się trochę rozpuścił (można też użyć cukier puder, wówczas nie trzeba czekać na jego rozpuszczenie.)
  3. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, aromat i wyrobić ciasto do połączenia składników.
  4. Ciasto podzielić na 4-5 części.( nie schładzać)
  5. Lekko podsypując mąką wałkować na placki o 4mm grubości.
  6. Wycinać ulubione kształty ( u mnie tym razem jesienne liście)
  7. Układać na blaszkach z wyposażenia piekarnika( niczym nie trzeba smarować)
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na środkową półkę.
  9. Piec 10 – 12 minut na lekko złotawy kolor.(Piekłam góra-dół, ale można też z termoobiegiem, wtedy temp. 160ºC)

Jesienne ciasteczka maślane

Jesienne ciasteczka maślane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *