Prosty, pyszny chlebek z dodatkiem otrębów pszennych i sporej ilości ziaren. Uda się każdemu . Najlepszy zaraz po upieczeniu, wraz z czerstwieniem troszkę się kruszy (jest to charakterystyczne dla chlebów na drożdżach).Nam bardzo smakuje dlatego gorąco polecam.
Składniki: (forma 35×12)
- 3 i 1/2 szklanki maki pszennej (ok. 50 dag)
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 500ml letniej wody
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 2 czubate łyżki ziaren słonecznika
- 2 czubate łyżki pestek dyni
- olej do wysmarowania formy i otręby do wysypania
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego
- Wymieszać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. ( ciasto jest lepkie i dosyć rzadkie.
- Odstawić na czas podwojenia objętości ( potrwa to ok.1 godzinę)
- Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami.
- Wyrośnięte ciasto odgazować ( krótko przerobić szpatułką) i umieścić w formie
- Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. ( ciasto powinno wypełnić formę)
- Piekarnik nagrzać do 210ºC.
- Wstawić wyrośnięty chleb i piec 40 min
- Upieczony chleb wyjąć i wystudzić na kratce.
SMACZNEGO !