Prosty chleb otrębowy

Prosty, pyszny chlebek z dodatkiem otrębów  pszennych i sporej ilości ziaren. Uda się każdemu . Najlepszy zaraz po upieczeniu, wraz z czerstwieniem  troszkę się kruszy (jest to charakterystyczne dla chlebów na drożdżach).Nam bardzo smakuje  dlatego gorąco polecam.

Prosty chleb otrębowy

Składniki: (forma 35×12)

  • 3 i 1/2 szklanki maki pszennej (ok. 50 dag)
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 500ml letniej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżki ziaren słonecznika
  • 2 czubate łyżki pestek dyni
  • olej do wysmarowania formy i otręby do wysypania

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego

Prosty chleb otrębowy

  • Wymieszać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. ( ciasto jest lepkie i dosyć rzadkie.

Prosty chleb otrębowy

  • Odstawić  na czas podwojenia objętości ( potrwa to ok.1 godzinę)
  • Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami.
  • Wyrośnięte ciasto odgazować ( krótko przerobić szpatułką) i umieścić w formie
  • Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. ( ciasto powinno wypełnić formę)
  • Piekarnik nagrzać do 210ºC.
  • Wstawić wyrośnięty chleb i piec 40 min
  • Upieczony chleb wyjąć i wystudzić na kratce.

Prosty chleb otrębowy

Prosty chleb otrębowy

Prosty chleb otrębowy

Prosty chleb otrębowy

SMACZNEGO !

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.