Naleśniki z farszem z piersi kurczaka.
Ciasto naleśnikowe (ok. 11 nieco grubszych naleśników)
- 1 czubata szklanka mąki pszennej ( ok. 20 dag)
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oleju roślinnego (lub roztopionego masła)
- szczypta soli
Składniki zmiksować na gładką masę i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć naleśniki na wysmarowanej tłuszczem patelni o średnicy 26cm – otrzymamy ich ok 10-11 sztuk.Do tego farszu piekę nieco grubsze naleśniki, ale możecie zrobić takie jakie lubicie
Farsz do naleśników
- 600 g piersi z kurczaka
- 200 g żółtego sera
- 1 średnia papryka – 250 g
- 1 średnia cebula – 150 g
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw np. gyros
- Pierś myjemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem , następnie kroimy w mała kostkę ( 1,5×1,5)
- Do miski z kawałkami kurczaka wsypujemy dwie łyżeczki ulubionej przyprawy (ja użyłam mieszanki gyros ale można dodać takie przyprawy jakie lubimy) i mieszamy całość dokładnie.
- Na rozgrzaną dobrze patelnię dajemy cztery łyżki oleju roślinnego ( użyłam rzepakowy) i podsmażamy przygotowanego kurczaka – smażymy bez pokrywy, na średnim ogniu, mieszając kilka razy.
- W czasie gdy kurczak się smaży drobno kroimy cebulę, paprykę i czosnek
( możemy też użyć inne ulubione warzywa lub dodać pieczarki) - Po ok 10 minutach kurczaka zdejmujemy na miseczkę, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy przygotowane warzywa -ok.5-10min , do preferowanej miękkości.
- Gotowe warzywa dodajemy do kurczaka, ścieramy na tarce o grubych oczkach żółty ser i wszystko mieszamy.
7. Na każdy placek naleśnikowy nakładajmy porcję farszu i składamy jak krokiety.
8.Naleśniki z kurczakiem dobrze jest przed podaniem zapiec w piekarniku lub też podsmażyć na patelni. Ja swoje naleśniki podsmażyłam na patelni z dodatkiem odrobiny masła.
Do naleśników podałam sałatkę ze świeżych pomidorów
Smacznego!