Naleśniki z kurczakiem

Naleśniki z farszem z piersi kurczaka.

Ciasto naleśnikowe (ok. 11 nieco grubszych naleśników)

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej ( ok. 20 dag)
  • 3  jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oleju roślinnego (lub roztopionego masła)
  • szczypta soli

Składniki zmiksować na gładką masę i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć naleśniki na wysmarowanej tłuszczem patelni o średnicy 26cm – otrzymamy ich ok 10-11 sztuk.Do tego farszu piekę nieco grubsze naleśniki, ale możecie zrobić takie jakie lubicie

 Farsz do naleśników

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 200 g żółtego sera
  • 1 średnia papryka – 250 g
  • 1 średnia cebula – 150 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw np. gyros

 

  1. Pierś myjemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem , następnie kroimy w mała kostkę ( 1,5×1,5)
  2. Do miski z kawałkami kurczaka wsypujemy dwie łyżeczki ulubionej przyprawy (ja użyłam mieszanki gyros ale można dodać takie przyprawy jakie lubimy) i mieszamy całość dokładnie.
  3. Na rozgrzaną dobrze  patelnię dajemy cztery łyżki  oleju roślinnego ( użyłam rzepakowy) i podsmażamy przygotowanego kurczaka – smażymy bez pokrywy, na średnim ogniu, mieszając kilka razy.
  4. W czasie gdy kurczak się smaży drobno kroimy cebulę, paprykę i czosnek
    ( możemy też użyć inne ulubione warzywa lub dodać pieczarki)
  5. Po ok 10 minutach kurczaka zdejmujemy na miseczkę, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy przygotowane warzywa -ok.5-10min , do preferowanej miękkości.
  6. Gotowe warzywa dodajemy do kurczaka, ścieramy na tarce o grubych oczkach żółty ser i wszystko mieszamy.

7. Na każdy placek naleśnikowy nakładajmy porcję farszu i składamy jak krokiety.

8.Naleśniki z kurczakiem dobrze jest przed podaniem zapiec w piekarniku lub też podsmażyć na patelni. Ja swoje naleśniki podsmażyłam na patelni z dodatkiem odrobiny masła.

Do naleśników podałam sałatkę ze świeżych pomidorów

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.