Tym razem znów propozycja jednogarnkowego obiadu. Zupka jest pyszna, a dla uspokojenia wszystkich hodowców dodam, że żaden gołąb przy jej przyrządzaniu nie ucierpiał 🙂
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1/2 małej główki kapusty białej ( może być też włoska)
- 2 marchewki
- 1 por
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
- ok. 3 litry rosołu ( może być nawet z kostki)
- koncentrat pomidorowy (190g)
- 100g ryżu
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Dodać mięso mielone i smażyć, aż straci czerwony kolor.
Przełożyć do większego garnka.
Na tej samej patelni podsmażyć marchew startą na dużych oczkach razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodać pokrojonego w piórka pora (białą część) oraz poszatkowaną kapustę.
Smażyć przez chwilę mieszając lub podlać wodą i lekko poddusić.
Przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy, koncentrat i zalać bulionem.
Gotować około 20 minut.
Następnie dodać sypki ryż i gotować do jego miękkości ( jeszcze 10-20 min.)
Zagęścić mąką rozprowadzona w niewielkiej ilości wody.
W razie potrzeby doprawić do własnego gustu.
Smacznego!