Zakwas

Zakwas chlebowy (zaczyn) – niewielka ilość ciasta żytniego, pozostawiona z poprzedniego wypieku lub przygotowany zakwas z mąki żytniej, zawierający rozmnożone bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże, używany do przygotowania ciasta.
Tyle za Wikipedią, a ode mnie jeszcze tylko, że bez niego nie będzie chleba.
Oczywiście możemy użyć do jego wypieku drożdży, jednak nie zastąpią one zakwasu.
Drożdżowy chleb szybko traci świeżość, jest podatny na kruszenie i ma drożdżowy zapach, który mnie osobiście nie odpowiada.
Zakwas to takie „dzikie drożdże” powodujące, że upiecze nam się chlebek o cudownym zapachu, pulchnym miąższu i chrupiącej skórce…..
Po prostu warto go mieć 🙂

Sposób wykonania:

1-go dnia

  1. Przygotowujemy słoik o pojemności 0,75 l lub 1 l.
  2. W słoiku umieszczamy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody.
  3. Dokładnie wymieszamy, przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką .
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej 25-27ºC) na 24 godziny.

2-go dnia

  1. Po raz pierwszy dokarmiamy nasz zakwas, czyli dodajemy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody.
  2. Dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką .
  3. Odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce.

3-go dnia

  1. Po raz kolejny dokarmiamy zakwas, czyli powtarzamy czynności z dnia drugiego.
  2. Obserwujemy zakwas i w przypadku, gdyby chciał nam „uciec” ze słoika energicznie mieszamy.
  3. Po 3 godzinach od tego dokarmiania, jeśli zakwas wyraźnie urośnie w słoiku, możemy użyć go do wypieku chleba.
  4. Jeśli zakwas słabo rośnie dołożyć jeszcze jedno dokarmianie 4-go dnia.
zakwas

Zakwas bezpośrednio po dokarmianiu

 

P1080598

Zakwas 3-4 godziny po dokarmianiu

Do wypieku chleba zużyjecie ok 100g zakwasu. Reszta może pozostać w słoiku w swoim ciepłym miejscu pod warunkiem, że pieczecie chleb co najmniej 2 x w tygodniu.
Wtedy dokarmiacie go co drugi dzień (wystarczy 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody)

Jeśli pieczecie chleb rzadziej, warto przechowywać go w lodówce-wytrzyma tam bez dokarmiania ok. 10 dni.
W takiej sytuacji, gdy planujecie wypiek wyjmijcie zakwas i odstawcie w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, następnie należy go dokarmić ( 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody) i odczekać 2-3 godziny, aż zacznie ładnie bąbelkować.
Wtedy odmierzacie potrzebną ilość zakwasu a reszta……….do lodówki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.