Zupa „gołąbkowa”

Tym razem znów propozycja jednogarnkowego obiadu. Zupka jest pyszna, a dla uspokojenia wszystkich hodowców dodam, że żaden gołąb przy jej przyrządzaniu nie ucierpiał 🙂

Polecam do wypróbowania wszystkim miłośnikom kapuścianych gołąbków.Smak wyborny a pracy duuużo mniej.
P1080256
Skład:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1/2 małej główki kapusty białej ( może być też włoska)
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 litry rosołu ( może być nawet z kostki)
  • koncentrat pomidorowy (190g)
  • 100g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Dodać mięso mielone i smażyć, aż straci czerwony kolor.
Przełożyć do większego garnka.
Na tej samej patelni podsmażyć marchew startą na dużych oczkach razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodać pokrojonego w piórka pora (białą część) oraz poszatkowaną kapustę.
Smażyć przez chwilę mieszając lub podlać wodą i lekko poddusić.
Przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy, koncentrat i zalać bulionem.
Gotować około 20 minut.
Następnie dodać sypki ryż i gotować do jego miękkości ( jeszcze 10-20 min.)
Zagęścić mąką rozprowadzona w niewielkiej ilości wody.
W razie potrzeby doprawić do własnego gustu.

P1080377P1080379

 
 zupa gołabkowa

 

 

 

 

zupa gołąbkowa

P1080258

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.