Jeśli przejadło się wam spaghetti zapraszam na zapiekankę z mięsa mielonego na chlebie tostowym. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub na obiadokolację. Porcja wystarczy dla czterech dorosłych osób. Użycie mięsa, sporej ilości warzyw,chleba tostowego oraz sera sprawia, że jest ona bardzo sycąca ale i wysokokaloryczna.Tak czy inaczej jest bardzo pyszna ( również następnego dnia po podgrzaniu w mikrofali). Polecam do wypróbowania
Składniki ( forma ok.30×20 )
- ok 16 kromek chleba tostowego
- 500 g mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów krojonych ( w sezonie 80 dag świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych na małe cząstki)
- 2 marchewki
- 1/4 średniego selera
- 2 cebule
- 200 g sera żółtego
- 2 pomidory (dałam limy)
- 1 papryka czerwona
- zioła prowansalskie
- kilka łyżek mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka łyżek oleju
Wykonanie:
- Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć.
- Dodać starte warzywa, lekko posolić, podlać połową szklanki wody i dusić kilka minut
- Dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory z puszek ( lub dodać przygotowane wcześniej obrane i pokrojone pomidory świeże) .
- Dusić wszystko razem około 15 minut ( tj. do czasu aż otrzymamy lekko gęsty sos warzywno-mięsny -jak do spaghetti)
- Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. ( można też użyć ceramicznej formy do zapiekania, wówczas wystarczy posmarować ją olejem)
- Z chleba odkroić skórki i skropić kromki mlekiem.
- Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu.
- Ułożyć drugą warstwę chleba i rozłożyć na nim pozostały sos.
- Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu.
- Całość posypać startym lub posiekanym drobno żółtym serem i ulubionymi ziołami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około pół godziny.
Smacznego