Proponuję dziś pyszną roladę ze schabu, mięsa mielonego i pieczarek.
Świetnie sprawdza się zarówno na gorąco np. z sosem pieczarkowym, jak i na zimno jako dodatek do kanapek-alternatywa dla bezsmakowych wędlin ze sklepu.
Należy przygotować:
- około 1,2 – 1,3 kg schabu bez kości
- 400g mięsa mielonego (może być drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane)
- 1 jajo
- 300g pieczarek
- 2 małe cebule
- 100g żółtego sera
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku ( lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego)
- Schab rozcinamy na pojedynczy szeroki płat, rozbijamy tłuczkiem posypujemy solą i pieprzem z obu stron, rolujemy i odkładamy do lodówki.
- Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i smażymy z cebulką doprawiając solą i pieprzem
- Mięso mielone mieszamy z jajem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Na płacie schabu rozkładamy równomiernie mięso mielone, potem posypujemy obficie startym serem, na ser wykładamy pieczarki.
- Całość ściśle rolujemy, mięso obwiązujemy sznureczkiem i zawijamy ściśle w folię aluminiową.
- Do szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę ( półtorej szklanki ) i wkładamy mięso owinięte w folię
- Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC wkładamy schab i pieczemy około 2 godzin
- Około 20 minut przed końcem pieczenia rozchylamy folię u góry aby mięso ładnie się zarumieniło.
Smacznego 🙂