Pychotka orzechowa o smaku cappuccino

Proponuję dziś ciasto, które gościło na naszym świątecznym stole.Ponieważ było pyszne proponuję Wam do wypróbowania.Smak kruchego ciasta, karmelizowanych orzechów, kremu o smaku orzechowego cappuccino, nasączonych likierem kawowym biszkoptów i bitej śmietany w jednym……po prostu bajka. Ciasto wygląda na bardzo czasochłonne, ale tak naprawdę wcale takie nie jest. Trzeba tylko odpowiednio zaplanować sobie pracę. Można też rozłożyć wykonanie ciasta na dwa dni.Wieczorem upiec spód z orzechami oraz ugotować budyń, a następnego dnia wykonać resztę.
Musicie wypróbować 🙂
Pychotka orzechowa o smaku cappuccino

Składniki: ( na blaszkę 30 x 20 cm )

kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

masa orzechowa

  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g masła

Pychotka orzechowa o smaku cappuccino

masa cappuccino

  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cappuccino orzechowego (proszku)

bita śmietana

  • 300ml śmietany 30 % (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki wody

poncz

  • 1/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki likieru kawowego ( może być inny alkohol)

ponadto

  • 1  opakowanie krakersów
  • 1 opakowanie podłużnych  biszkoptów
  •  kakao do dekoracji

Pychotka orzechowa o smaku cappuccino

Sposób wykonania:

Ciasto

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać
  2. Dodać masło i wszystko razem posiekać nożem
  3. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. ( gdyby nie chciało się połączyć dodać łyżkę śmietany)
  4. Ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy,umieścić w lodówce (1/2-1 godziny)
  5. Orzechy niezbyt drobno  posiekać.
  6. Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i pogotować do momentu rozpuszczenia cukru
  7. Mieszankę wylać na przygotowane ciasto.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180ºC ok. 25 minut.
  9. W połowie pieczenia blachę przykryć folią aluminiową ( aby orzechy się nie przypaliły)
  10. Gotowe ciasto wystudzić.

Masa

  1. Połowę mleka zagotować.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko, proszek cappuccino  i zmiksować.
  3. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować.
  4. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.
  5. Miękkie masło utrzeć na puch.
  6. Kolejno dodawać  po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Bita śmietana

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić
  2. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem, zmiksować z żelatyną ( ja daję zawsze 2-3 łyżki śmietany do płynnej żelatyny, dokładnie mieszam i dopiero dodaję do reszty ubitej śmietany. Zapobiega to powstawaniu grudek żelatynowych)

Złożenie ciasta

  • Na ciasto wyłożyć 3/4 masy cappuccino .
  • Na masie ściśle ułożyć krakersy.
  • Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej.
  • Na masie ułożyć namoczone w ponczu biszkopty
  • Na biszkopty wyłożyć ubitą śmietanę
  • Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem ciasto posypać  kakao.

Pychotka orzechowa o smaku cappuccino

 

Pychotka orzechowa o smaku cappuccino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.