Rogaliki-trzy składniki

Tak mi się jakoś zrymowało w tytule  , ale tyle składników nam rzeczywiście potrzeba. Mąka, kwaśna śmietana i ………… smalec . Jeżeli komuś zrobiło się słabo to uspokajam, jego smak jest zupełnie niewyczuwalny natomiast kruchość rogalików niesamowita . Przetrzymywane w puszce po trzech dniach nie straciły na kruchości nic, a nic . Nie wiem jak byłoby w dniu czwartym, bo  puszka okazała się pusta . Jednym słowem polecam tym bardziej ,że roboty przy nich tylko chwilka.

P1120987

Skład ciasta:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18 %)
  • 250 g smalcu (najlepiej sprawdzić czy jest naturalny i nie posiada jakichś aromatów np.bekonowych. czosnkowych itp.)

Nadzienie :

  • nutella  lub ulubiona marmolada z typu twardych ( u mnie były domowe powidła śliwkowe )
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać do miski
  2. Do mąki zetrzeć na tartce o dużych oczkach schłodzony smalec ( ja robię zawsze tak,że umieszczam tartkę w misce z mąką i kostkę tłuszczu ścieram bezpośrednio do mąki obtaczając ją w niej kilkakrotnie-wtedy się nie ślizga)
  3. Do mąki z tłuszczem dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto
  4. Ciasto podzielić na 4-5 części, każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na osiem trójkątów, na końcu każdego umieścić nadzienie.
  5. Uformować rogaliki.
  6. Piec ok.20 min w 190ºC
  7. Wystudzone rogaliki posypać obficie cukrem pudrem.

zdjecia16

SMACZNEGO !

Komentarze do przepisu: “Rogaliki-trzy składniki

  1. Iwona

    Polecam super robilam wczoraj ze swoja coreczka Ola znikaja blyskawicznie! W najblizsza sobote przymierzamy sie do pstraga w piekarniku☺

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.