Kubuś

Kubuś to popularne ciacho , do którego potrzebujemy soku przecierowego o dowolnym smaku.Ja użyłam pomarańczowo- marchewkowo -bananowego. Ciasto jest mało słodkie, aromatyczne, jednym słowem-znakomite.
Polecam nie tylko na dziecięce uroczystości.
Kubuś zadowoli również podniebienia dorosłych łasuchów .

Kubuś

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i dalej ubijać. Następnie dodać po kolei żółtka i ubić do połączenia składników.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki

Formę o wymiarach 23 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 minut  ( do tzw. suchego patyczka.)

poncz:

  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem

krem z soku:

  • 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, (smak dowolny)
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40 g każdy))
  • cukier do smaku ( zależnie od użytego soku , ja użyłam 2 łyżki, ale można więcej lub wcale )
  • 250g miękkiego masła

Około 3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować,( ewentualnie dodać cukier)
W osobnym  naczyniu  wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok. Rozrobione budynie wlać na wrzątek, doprowadzić do wrzenia i ugotować gęsty budyń.
Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu wtedy nie utworzy się twardy kozubek), wystudzić. Masło  utrzeć na lekką, jasną masę. Dodawać po łyżce przestudzony budyń przecierowy,ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia.

krem śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.Umieszczamy je w misie miksera i ubijamy do otrzymania sztywnego, gęstego kremu.

Kubuś

P1120949

Wykonanie

Biszkopt ( w formie) nasączyć cytrynowym ponczem. Na biszkopt wyłożyć krem przecierowy, wyrównać. Odstawić do stężenia.W tym czasie wykonać krem śmietankowy i wyłożyć na krem przecierowy.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. udekorować tartą czekoladą.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Kubuś

( zdjęcie z poprzedniej edycji Kubusia- dekoracja z odłożonego kremu przecierowego)

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.