Kluski z mięsem

Bardzo dobre kluski z ciasta ziemniaczanego.Używa się do niego zarówno  mąki pszennej jak  i ziemniaczanej w równych ilościach.Wcześniej do klusek ziemniaczanych używałam  albo mąki ziemniaczanej (kluski śląskie),
albo pszennej ( kopytka, knedle). Dlatego bardzo obawiałam się efektów… Jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie. Kluchy wyszły pyszne, a ten nowy rodzaj ciasta wchodzi na stałe do mojego menu obiadowego 

Skład ciasta

  • 1 kg ziemniaków *
  • mąka ziemniaczana
  • maka pszenna
  • 1 jajko

* ilość ziemniaków jest zupełnie dowolna ,  napisałam 1 kg, bo ja użyłam takiej właśnie ilości, a wyszły mi z tego 34 kluski.

Farsz

  • 0,75kg mięsa wieprzowego ( może być łopatka, karczek lub mięso mieszane , może też być mięso z rosołu)
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • sól, pieprz

Mięso zalać wodą, dodać warzywa, przyprawy i gotować do miękkości. po przestudzeniu zmielić w maszynce do mięsa ( i mięso i warzywa). Jeśli farsz wydaje nam się  zbyt suchy dodajemy nieco wywaru z gotowania mięsa.

Wykonanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą, lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę.
  2. Przeciśnięte ziemniaki umieścić w misce, wygładzić powierzchnię, podzielić nożem na cztery części i wyjąć dwie przeciwległe.
  3. W miejsca po ziemniakach wsypać mąki ( w jedno-pszenna, w drugie- ziemniaczaną
  4. Dodać jajko, wyjęte wcześniej ziemniaki i wyrobić gładkie ciasto

zdjecia14

  1. Ciasto podzielić na 2-3 części, uformować wałki, podzielić je na kawałki.
  2. Kawałki rozpłaszczać w dłoniach, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski.

zdjecia15

3. Kluski wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i      gotować jeszcze ok.4 minut.

4. Podawać z podsmażona cebulką

P1120883

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *