Baileys to irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao.
Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest wart wypróbowania.Oczywiście nie będzie smakował identycznie jak oryginał, ale jak na likier przygotowany w domu jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię.
Proporcje możecie oczywiście dostosować do własnych upodobań.
Jego zaletą jest to,że nadaje się do picia od razu.
Myślę,że będzie w stanie umilić Wam nieco ten zimowo- majowy weekend
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- puszka (500g) mleka skondensowanego słodzonego (trzeba próbować ja dałam 300g i było wystarczająco)
- 400 ml whisky
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego* (w ostateczności wyskrobane wnętrze z laski wanilii)
- Kakao wymieszać z paroma łyżkami śmietany.
- Dodać do reszty składników i zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
- Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce ( może stać nawet do dwóch miesięcy.)
- Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
*ekstrakt z wanilii można łatwo zrobić w domu, wystarczy 3 duże laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, umieścić w szklanej butelce i zalać szklanką wódki lub rumu. Butelkę szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu- jednak nie w lodówce. Co pewien czas potrząsać energicznie. Ekstrakt gotowy jest po dwóch miesiącach