Imbirówka, czyli nalewka imbirowa, przygotowana jeszcze z dodatkiem cytryn, to niezawodny środek mogący oddalić przeziębienie , oczywiście tylko dla dorosłych. Rozgrzeje w chłodne wieczory i przy okazji poprawi też trawienie. Niezastąpiona gdy na dworze zimno! Polecam wypróbować .
SKŁADNIKI:
- 200 g świeżego imbiru
- 2 cytryny (+ opcjonalnie jeszcze jedna do pokrojenia w plastry)
- 100 g brązowego cukru
- 100 ml wody
- 0,5 l wódki
PRZYGOTOWANIE:
- Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
- Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier i wodę podgrzewamy do czasu rozpuszczenia cukru.
- Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
- Możemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
- Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie. Mieszamy co jakiś czas.
- Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
- Szczególnie przydatna jako środek rozgrzewający w stanach przeziębieniowych…….choć nie tylko
Na zdrowie !