Chleb na jogurcie z cukinią

Chleb na jogurcie z cukinią

Pyszny, delikatny chlebek, bez konieczności użycia zakwasu. Wychodzi sprężysty, pulchny i naprawdę smaczny. Oczywiście, jak każdy chleb upieczony na drożdżach, najlepszy jest zaraz po ostygnięciu, ewentualnie dnia następnego. Proporcja jest jednak taka, że chlebek znika błyskawicznie .

Skladniki:

  • 220 g cukinii,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.
  2. Jogurt lekko podgrzać do temp. ok. 37ºC, dodać cukier ,pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na 15 min.
  3. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn z jogurtu i drożdży, oliwę, sól, oregano oraz cukinię (odciśniętą z nadmiaru soków).
  4. Całość wyrobić na gładkie ciasto,(najlepiej przy pomocy robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego)
  5. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. 
  6. Foremkę keksową o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto.
  8. Piekarnik nagrzać do temp. 220°C.
  9. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min
  10. Piec przez 10 minut w temp. 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
  11. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu.
  12. Chleb studzić na kratce.

Chleb na jogurcie z cukinią

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.