Pyszne, aromatyczne, nie wymagają czasu na to, żeby skruszeć. Polecam zwolennikom miękkich pierniczków
Składniki:
- 500g mąki pszennej – ok 3 szklanki
- 150g masła
- 150g cukru pudru – ok pół szklanki
- pół szklanki płynnego miodu
- pół szklanki kwaśnej śmietany (18 % )
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
- łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry lub 2 łyżki przyprawy do piernika
Wykonanie
- Przyprawy umieścić w thermomiksie lub w młynku do kawy, zmielić na pył (jeśli używamy gotowej mieszanki ten krok pomijamy.
- W rondelku umieścić masło, miód, kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne.
- Całość podgrzewać kilka minut do całkowitego roztopienia się masła.
- Sodkę wymieszać ze śmietaną.
- W większej misce przygotować mąkę.
- Do mąki dodać żółtka,śmietanę z sodką, cukier puder oraz letnią mieszankę korzenną.
- Wszystko starannie wymieszać łyżką (będzie klejące), przykryć folią i odstawić do lodówki na min.10 godzin.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je dokładnie wyrobić na oprószonej mąką stolnicy i podzielić na kilka części.
- Każdą część rozwałkować na grubość ok 5-6mm i wycinać dowolne kształty pierniczków.
- Piec 12-15 min w temperaturze 170ºC
- Studzić na kratce.
.
.