Sernik pistacjowy

Kolejna propozycja przepysznego ciasta, które może uświetnić rodzinne spotkanie to sernik pistacjowy. Ważne jest, żeby użyć do niego prawdziwego masła pistacjowego (ma zawierać 100% pistacji bez innych dodatków). Sernik jest drogi, ale jego smak rekompensuje wydatki

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 60 g masła

Herbatniki zblendować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i mieszać do momentu uzyskania mokrego piasku. Otrzymaną masę wysypać do tortownicy, dokładnie ubić
i umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej

Masa serowa:

  • 700 g twarogu Piątnica
  • 250 g mascarpone
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 320 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400  (250-300g )pasty pistacjowej (niesolonej, niesłodzonej, 100% bez dodatków innych olejów)

Jajka umieścić w miseczce, rozbełtać widelcem. Twaróg, mascarpone, skrobię, mleko skondensowane i pastę pistacjową i wanilię umieścić w malakserze lub misie robota planetarnego i zmiksować na jednolity, gładki krem. Następnie dodać rozbełtane jajka i krótko zmiksować-do połączenia składników.

Gotową masę serową wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. i piec 60min w temp.  150ºC grzanie góra-dół

Polewa:*

  • 50 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki wody różanej (można pominąć)

Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Po chwili dokładnie wymieszać i gładki krem wylać na wystudzony sernik

Do dekoracji:*

  • posiekane zielone pistacje,
  • mrożone maliny
  • pokruszone beziki.(opcjonalnie)

* u mnie tym razem bez polewy, a do dekoracji użyłam mrożonych malin

*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *