Kolejna propozycja przepysznego ciasta, które może uświetnić rodzinne spotkanie to sernik pistacjowy. Ważne jest, żeby użyć do niego prawdziwego masła pistacjowego (ma zawierać 100% pistacji bez innych dodatków). Sernik jest drogi, ale jego smak rekompensuje wydatki
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 60 g masła
Herbatniki zblendować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i mieszać do momentu uzyskania mokrego piasku. Otrzymaną masę wysypać do tortownicy, dokładnie ubić
i umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej
Masa serowa:
- 700 g twarogu Piątnica
- 250 g mascarpone
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 320 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 400 (250-300g )pasty pistacjowej (niesolonej, niesłodzonej, 100% bez dodatków innych olejów)
Jajka umieścić w miseczce, rozbełtać widelcem. Twaróg, mascarpone, skrobię, mleko skondensowane i pastę pistacjową i wanilię umieścić w malakserze lub misie robota planetarnego i zmiksować na jednolity, gładki krem. Następnie dodać rozbełtane jajka i krótko zmiksować-do połączenia składników.
Gotową masę serową wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. i piec 60min w temp. 150ºC grzanie góra-dół
Polewa:*
- 50 g śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki wody różanej (można pominąć)
Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Po chwili dokładnie wymieszać i gładki krem wylać na wystudzony sernik
Do dekoracji:*
- posiekane zielone pistacje,
- mrożone maliny
- pokruszone beziki.(opcjonalnie)
* u mnie tym razem bez polewy, a do dekoracji użyłam mrożonych malin
*