Wyciskane ciasteczka orzechowe to kolejne ciasteczka, które upiekłam w tym roku. Zaręczam,że nikt im się nie oprze. Maślano-orzechowy smak zadowoli każdego. Ja do wyciskania ciasteczek użyłam specjalnej szpryce, jeśli jej jednak nie posiadamy wystarczy z przygotowanego ciasta uformować niewielkie kulki, ułożyć na wyłożonej papierem formie i lekko spłaszczyć łyżką. Też wyjdą pysznie
SKŁADNIKI :
- 450 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 100 g orzechów laskowych
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 3 żółtka
- 65 ml mleka lub słodkiej śmietanki
- 200 g masła lub margaryny
- 1 cukier waniliowy
- Orzechy zmielić w blenderze
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, zmielone w blenderze orzechy, sól i wszystko wymieszać łyżką.
- Stopić masło .
- Do wymieszanych produktów sypkich dodać żółtka,mleko i przemieszać.
- Do mieszanki wlać roztopione, letnie masło i wyrobić mikserem.
- Wyrobione ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać bezpośrednio na blachę z piekarnika ( bez smarowania i bez papieru)
- Piec ciasteczka we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180ºC ok. 20 minut ( na środkowej półce , bez termoobiegu na złoty kolor.)