Kruche gwiazdki

Kruche gwiazdki

Zapraszam na pyszne, kruche, pachnące cynamonem ciasteczka, które gościły w tym roku na naszym świątecznym stole. Moje przełożone były kremem na bazie mleka w proszku, ale spokojnie można użyć do tego ulubioną konfiturę, nutellę lub zostawić bez przełożenia. Bardzo polecam !!!

 ciasto:

  • 350 g mąki + do podsypywania
  • 220 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
na krem:
  • 125 g masła
  • 65 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 kieliszek spirytusu ( może być inny alkohol)
wykonanie:
  • Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka.
  • Układać na papierze do pieczenia i piec w `180ºC około 10 minut.
  • Wystudzić na kratce

Kruche gwiazdki

  • Mleko zagotować z cukrem i wystudzić.
  • Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i zimne mleko z cukrem.
  • Na końcu dodać alkohol.
  • Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa.
  • Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

Kruche gwiazdki

 
You might also like:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *