Zapraszam na pyszne, kruche, pachnące cynamonem ciasteczka, które gościły w tym roku na naszym świątecznym stole. Moje przełożone były kremem na bazie mleka w proszku, ale spokojnie można użyć do tego ulubioną konfiturę, nutellę lub zostawić bez przełożenia. Bardzo polecam !!!
ciasto:
- 350 g mąki + do podsypywania
- 220 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
na krem:
- 125 g masła
- 65 ml mleka
- 70 g cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 kieliszek spirytusu ( może być inny alkohol)
wykonanie:
- Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
- Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka.
- Układać na papierze do pieczenia i piec w `180ºC około 10 minut.
- Wystudzić na kratce
- Mleko zagotować z cukrem i wystudzić.
- Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i zimne mleko z cukrem.
- Na końcu dodać alkohol.
- Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa.
- Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
You might also like: