Kruche ciasteczka doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawki lub herbatki,a że pracy przy nich naprawdę niewiele bardzo polecam. Wystarczy dosłownie pół godzinki i już możecie chrupać pyszne, maślane ciasteczka pozbawione sztucznych aromatów, tłuszczów utwardzonych i innych ulepszaczy. No to do pracy
Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 200 g miękkiego masła
• 95 g cukru
• cukier waniliowy
• 2 jajka
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie
• cukier biały połączony z waniliowym, do obtaczania
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do ich połączenia .
Można też umieścić mąkę w misce, zetrzeć do niej zimne masło na tarce o dużych oczkach (kostkę masła zanurzamy co pewien czas w mące co znacznie ułatwi ścieranie), dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ręką.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę zgnieść lekko widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 20 minut lub krócej, do zezłocenia się ciasteczek.