Mięciutkie pierniczki

Mięciutkie pierniczki
Przepyszne, mięciutkie pierniczki, do jedzenia od zaraz, bez dojrzewania, bez oczekiwania aż skruszeją.
Ciasto jest bardzo plastyczne, świetnie się wałkuje , nie wymaga podsypywania, a wszystko za sprawą dodatku ziemniaków. Są zupełnie niewyczuwalne w smaku zaś ich dodatek powoduje miękkość i sprężystość ciasta. 
Składniki:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków –
  • 150 g miodu prawdziwego
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 450 g maki tortowej
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 płaskiej stołowej łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jajko
 Mięciutkie pierniczki
Wykonanie: 
  • Ugotowane gorące ziemniaki rozetrzeć na gładką masę (można blenderem lub tłuczkiem z dziurkami)
  • W rondelku umieścić miód, cukier, masło i podgrzewać do rozpuszczenia  Zdjąć z palnika , dodać ciepłe ziemniaki i zmiksować na gładką masę.
  • Przestudzić i zmiksować z  jajkiem.
  • Do misy wsypać mąkę, przyprawę do piernika, sodę, kakao i dobrze przemieszać.
  • Wlać płynną masę i wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasta jest gotowe do wałkowania, nie wymaga schładzania.
  • Wałkować na stolnicy silikonowej,( drewnianą należy lekko poprószyć mąką) na grubość 3-4mm.
  • Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160º C na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu ok. 12 – 13 minut.(pierniczki są upieczone gdy po naciśnięciu palcem wracają do pierwotnego kształtu)
  • Studzić na kratce.
  • Po wystudzeniu można polukrować lub ozdobić czekoladą.

Mięciutkie pierniczki

Mięciutkie pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.