Pyszny, mięciutki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest doskonały zaraz po upieczeniu. Ja swój przełożyłam marcepanem i domowej roboty powidłami śliwkowymi , jednak następnym razem marcepan zastąpię kremem budyniowym lub grysikowym marcepan okazał się dla nas zbyt słodki.
Składniki:
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru rozpuścić na patelni, do momentu powstania bursztynowego karmelu)
- 1 łyżka kakao
- pół szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina)
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe, gotowa masa marcepanowa lub dowolne, ulubione przełożenie.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
- Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.
- Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić.
- Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą .
- Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową.
- Dodać bakalie, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 14 x 26 cm.
- Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Przełożyć dowolnym nadzieniem
Smacznego :-).