Piernik z marcepanem

Pyszny, mięciutki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest doskonały zaraz po upieczeniu. Ja swój przełożyłam marcepanem i domowej roboty powidłami śliwkowymi , jednak następnym razem marcepan zastąpię  kremem budyniowym lub grysikowym  marcepan okazał się dla nas zbyt słodki.

Piernik z marcepanem

Składniki:

  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru rozpuścić na patelni, do momentu powstania bursztynowego  karmelu)
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina)

Piernik z marcepanem

Do przełożenia:

  • powidła śliwkowe, gotowa masa marcepanowa lub dowolne, ulubione przełożenie.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.
  2. Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić.
  3. Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą .
  4. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową.
  5. Dodać bakalie, wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 14 x 26 cm.
  7. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  9. Przełożyć dowolnym nadzieniem

Piernik z marcepanem

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.