Tarta rabarbarowa

Sezon rabarbarowy w pełni zapraszam więc na tartę rabarbarową, szybkie i bezproblemowe ciasto, na które składa się kruchy spód, masa budyniowa z rabarbarem i delikatna bezowa pianka. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe , ale wyśmienicie smakuje również następnego dnia. Polecam i zapraszam do wypróbowania.

Tarta rabarbarowa

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa budyniowa z rabarbarem:

  • 500 g rabarbaru
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) na 1/2l mleka
  • 300 ml mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Tarta rabarbarowa

 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę – można zrobić to mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
    Przełożyć do miski i zasypać 70 g cukru.
  4. Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru.
  5. Kawałki rabarbaru odsączone na sicie z nadmiaru soku dodać do budyniu i wymieszać.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  7. Dno i boki do połowy wysokości formy wykleić schłodzonym ciastem
  8. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).
Tarta rabarbarowa
Tarta rabarbarowa
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.