Dziś smaczne i nie za słodkie babeczki z rabarbarem. Doskonałe połączenie smaków. Miękkie, pulchne, wilgotne…Idealne do zabrania na majowy piknik.
Składniki:
- 250 g rabarbaru
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 170 g masła,
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 350 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka, lekko letniego
- szczypta soli
Lukier:
- 75 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (młodych, świeżych łodyg można nie obierać),wymieszać z 1 łyżką mąki
- Miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy zmiksować na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo na przemian z mlekiem do utartej masy. Nie miksować za długo, tylko do połączenia się składników.
- Rabarbar wymieszany z 1 łyżką mąki delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do ok. ¾ wysokości papilotki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier.* Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować babeczki i pozostawić, aż zastygnie.
Smacznego