Babeczki z rabarbarem

Dziś smaczne i nie za słodkie babeczki z rabarbarem. Doskonałe połączenie smaków. Miękkie, pulchne, wilgotne…Idealne do zabrania na majowy piknik.

Składniki:

Babeczki z rabarbaremCiasto:

  • 250 g rabarbaru
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170 g masła,
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka, lekko letniego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 75 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Babeczki z rabarbarem

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (młodych, świeżych łodyg można  nie  obierać),wymieszać z 1 łyżką mąki
  2. Miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy zmiksować na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
  3.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo na przemian z mlekiem do utartej masy. Nie miksować za długo, tylko do połączenia się składników.
  4. Rabarbar wymieszany z 1 łyżką mąki delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do ok. ¾ wysokości papilotki.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  7. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować lukier.* Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować babeczki i pozostawić, aż zastygnie.
  • moje były bez lukru- też pyszne

Z tej proporcji wychodzi ok.21-22 babeczk, czyli 2 formy na muffinki. W trakcie pieczenia pierwszej partii ciasto na drugą można spokojnie pozostawić na blacie

Babeczki z rabarbarem

Babeczki z rabarbarem

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.