Rolada szpinakowa z serkiem topionym

Rolada szpinakowa to pomysł na efektowną i smaczną przekąskę. Świetnie wygląda na półmisku, wspaniale smakuje, jest też całkiem niezłym dodatkiem do codziennych kanapek. Wystarczająca zachęta? To do dzieła 

Ciasto szpinakowe

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

wykonanie:

  1. Szpinak rozmarzamy,odsączamy na sicie, przekładamy na patelnię z tłuszczem.
  2. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  3. Dusimy do odparowania wody.
  4. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach blendujemy go na jednolitą masę.
  5. Do  szpinaku dodajemy żółtka oraz mąkę, mieszamy.
  6. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy.
  7. Przekładamy na blaszkę (u mnie blacha z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy w 170ºC. przez ok. 20 min., do lekkiego zrumienienia.
  9. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę.
  10. Odstawiamy do wystudzenia.

Rolada szpinakowa z serkiem topionym

składniki na farsz:

  • 200 g serka topionego ( najlepiej TEGO )
  • 100 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko ugotowanego na twardo
  • 1/2 papryki (może być świeża lub konserwowa)
  • 5 pieczarek marynowanych
  • 1 ogórek konserwowy
  • sól, pieprz

wykonanie:

  1. Jajko, paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w kosteczkę.
  2. Serek dokładnie mieszamy z masłem.
  3. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy.
  4. Wystudzone ciasto szpinakowe delikatnie rozwijamy, usuwamy ściereczkę.
  5. Gotowym farszem smarujemy ciasto  i ponownie zwijamy w roladę ( teraz już bez ściereczki)
  6. Całość zawijamy w folę spożywczą.
  7. Wkładamy do lodówki, łączeniem ciasta do spodu aby rolada się dobrze skleiła.
  8. Przed podaniem kroimy w dosyć grube plastry.

Rolada szpinakowa z serkiem topionym

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *