Rolada szpinakowa to pomysł na efektowną i smaczną przekąskę. Świetnie wygląda na półmisku, wspaniale smakuje, jest też całkiem niezłym dodatkiem do codziennych kanapek. Wystarczająca zachęta? To do dzieła
Ciasto szpinakowe
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 1 łyżka mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
wykonanie:
- Szpinak rozmarzamy,odsączamy na sicie, przekładamy na patelnię z tłuszczem.
- Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Dusimy do odparowania wody.
- Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach blendujemy go na jednolitą masę.
- Do szpinaku dodajemy żółtka oraz mąkę, mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy na blaszkę (u mnie blacha z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 170ºC. przez ok. 20 min., do lekkiego zrumienienia.
- Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę.
- Odstawiamy do wystudzenia.
składniki na farsz:
- 200 g serka topionego ( najlepiej TEGO )
- 100 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko ugotowanego na twardo
- 1/2 papryki (może być świeża lub konserwowa)
- 5 pieczarek marynowanych
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz
wykonanie:
- Jajko, paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w kosteczkę.
- Serek dokładnie mieszamy z masłem.
- Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy.
- Wystudzone ciasto szpinakowe delikatnie rozwijamy, usuwamy ściereczkę.
- Gotowym farszem smarujemy ciasto i ponownie zwijamy w roladę ( teraz już bez ściereczki)
- Całość zawijamy w folę spożywczą.
- Wkładamy do lodówki, łączeniem ciasta do spodu aby rolada się dobrze skleiła.
- Przed podaniem kroimy w dosyć grube plastry.
Smacznego 🙂