Truskawkowy puszek

Truskawkowy puszek 😉 , czyli puszyste jak biszkopt, aromatyczne ciacho, które błyskawicznie wyczarujecie na podwieczorek dla swoich bliskich. Ciasto nie sprawia żadnych kłopotów ani niespodzianek. Wychodzi zawsze i każdemu-szczerze polecam 

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sodka ( na czubku łyżeczki
  • 400 g świeżych truskawek (mogą tez być maliny lub jagody)

Truskawkowy puszek

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy.
  5. Nie przerywając miksowania dodawać  po jednym żółtku.
  6. Następnie ( stale miksując) wlewać cienkim strumieniem olej.
  7. W miseczce wymieszać mąkę z budyniem w proszku,  proszkiem do pieczenia i sodką.
  8. Sucha mieszankę dodać w  2 porcjach do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  9. Formę  o wymiarach 31×21 wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki ( duże przekroić) nie wciskając ich w ciasto.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  13. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Truskawkowy puszek Truskawkowy puszek

Smacznego!

Komentarze do przepisu: “Truskawkowy puszek

  1. Kinga

    Zrobiłam z malinami, wyszedł pyszny, chociaż mam dwie lewe ręce do pieczenia, czyli naprawdę każdemu wychodzi 🙂 Ja jednak piekłam krócej – był gotowy po ok. 30 minutach.
    Polecam 🙂

    • Ika

      Cieszę się,że ciasto się udało :), a czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, każdy piecze inaczej 😉 , dlatego zawsze dobrze jest stosować metodę „suchego patyczka” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.