Proponuję dziś ciasto, które gościło na naszym świątecznym stole.Ponieważ było pyszne proponuję Wam do wypróbowania.Smak kruchego ciasta, karmelizowanych orzechów, kremu o smaku orzechowego cappuccino, nasączonych likierem kawowym biszkoptów i bitej śmietany w jednym……po prostu bajka. Ciasto wygląda na bardzo czasochłonne, ale tak naprawdę wcale takie nie jest. Trzeba tylko odpowiednio zaplanować sobie pracę. Można też rozłożyć wykonanie ciasta na dwa dni.Wieczorem upiec spód z orzechami oraz ugotować budyń, a następnego dnia wykonać resztę.
Musicie wypróbować 🙂
Składniki: ( na blaszkę 30 x 20 cm )
kruche ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
masa orzechowa
- 150 g orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 60 g masła
masa cappuccino
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cappuccino orzechowego (proszku)
bita śmietana
- 300ml śmietany 30 % (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki wody
poncz
- 1/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki likieru kawowego ( może być inny alkohol)
ponadto
- 1 opakowanie krakersów
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- kakao do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać
- Dodać masło i wszystko razem posiekać nożem
- Dodać żółtka i zagnieść ciasto. ( gdyby nie chciało się połączyć dodać łyżkę śmietany)
- Ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy,umieścić w lodówce (1/2-1 godziny)
- Orzechy niezbyt drobno posiekać.
- Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i pogotować do momentu rozpuszczenia cukru
- Mieszankę wylać na przygotowane ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180ºC ok. 25 minut.
- W połowie pieczenia blachę przykryć folią aluminiową ( aby orzechy się nie przypaliły)
- Gotowe ciasto wystudzić.
Masa
- Połowę mleka zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko, proszek cappuccino i zmiksować.
- Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować.
- Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na puch.
- Kolejno dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Bita śmietana
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić
- Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem, zmiksować z żelatyną ( ja daję zawsze 2-3 łyżki śmietany do płynnej żelatyny, dokładnie mieszam i dopiero dodaję do reszty ubitej śmietany. Zapobiega to powstawaniu grudek żelatynowych)
Złożenie ciasta
- Na ciasto wyłożyć 3/4 masy cappuccino .
- Na masie ściśle ułożyć krakersy.
- Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej.
- Na masie ułożyć namoczone w ponczu biszkopty
- Na biszkopty wyłożyć ubitą śmietanę
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem ciasto posypać kakao.