Krucha szarlotka

Krucha szarlotka, czyli klasyka gatunku. Bez piany, budyniu,bitej śmietany i temu podobnych ulepszeń. Po prostu szarlotka….czy jest ktoś, kto takiej nie lubi? Bo ja na przykład uwielbiam i dlatego bardzo polecam !

Krucha szarlotka

Składniki :

  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła (250g)
  • 1/2 kostki smalcu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, posiekać, dodać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki  przynajmniej  na  godzinę.

Jabłka:

  • 1,5-2 kg kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki ( u mnie dwa litrowe słoiki przecieru jabłkowego domowej roboty)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru ( lub dowolna ilość według upodobań)
  • 2 łyżeczki cynamonu ( jeśli lubimy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 10-15 minut Dodać cukier i cynamon.Wymieszać. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem cytrynowym . Dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Masa powinna być gęsta.

Krucha szarlotka

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę ( 26×36 )  wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wykleić jedną częścią ciasta  i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą , wyłożyć jabłka i rozłożyć drugą część ciasta. Ja rozwałkowuję ciasto na silikonowej podkładce do pieczenia i w prosty sposób przenoszę na jakłka (patrz zdjęcie). Zdejmuję podkładkę i nakłuwam widelcem. Piec ok 50-60 min ( do ładnego zrumienienia) .Lekko przestudzić, posypać pudrem i jeść, jeść, jeść .

Krucha szarlotka

Krucha szarlotka

Krucha szarlotka

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.