Jabłecznik z kisielem

Jabłecznik z kisielem

Tym razem nieco inna odmiana szarlotki, czy też jak wolicie, jabłecznika . Pianę z białek będziemy mieszać z jabłkami , a nie jak to bywa najczęściej , układać na jabłkach. Ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i orzeźwiające dzięki użyciu kisieli cytrynowych. Jabłka użyte do ciasta mogą być soczyste, nie wpłynie to na namoczenie ciasta-wszystko zostanie w pianie . Jabłecznik wychodzi całkiem spory, ale też całkiem szybko znika z patery 
Mam nadzieję,że Wam zasmakuje.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 paczuszki ( po 38 gram) kisielu cytrynowego bez cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubimy)

Wykonanie:

 Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, żółtek, cukrów zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Jabłecznik z kisielem

Gdy ciasto się chłodzi wykonujemy masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem kisielowym i cynamonem( jeśli lubimy), mieszamy delikatnie by nie połamać jabłek.
Z białek i cukru ubijamy bezę, wykładamy ją na jabłka i mieszamy delikatnie, aby beza pokryła wszystkie kawałki jabłek.

 
Jabłecznik z kisielem
 

Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formę o wymiarach 26×36 cm wykładamy większą część ciasta z lodówki (boki nie muszą być wylepione). Następnie wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy wierzch. 

Z mniejszej części ciasta formujemy „placuszki” i układamy je na jabłkach.

Jabłecznik z kisielem

Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC
Gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik z kisielem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.