Cytrynowiec

Cytrynowiec to moje ulubione ciasto. Jest delikatne, lekkie i orzeźwiające.Idealne dla zwolenników cytrynowego smaku. Pięknie się kroi i wygląda bardzo elegancko. Niestety jest też niebezpieczne….ciężko poprzestać na jednym kawałku . Pomimo tego mankamentu polecam, naprawdę warto wypróbować.

P1130338

Składniki:   NA BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 4  czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do otrzymania gęstej lśniącej masy. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Do masy przesiać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć wszystko z użyciem szpatułki. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35cm . Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180ºC). Piec przez około 40 minut.Wystudzić na kratce.

NA MASĘ CYTRYNOWĄ

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 l wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 cytryny
  • 3/4-1 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag masła

Z pół litra wody odlać pół szklanki i rozpuścić w niej budynie. Pozostałą wodę zagotować z cukrem i wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy. Chwilką pogotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przykryć folią
( tak aby dotykała masy) i odstawić do ostudzenia.

Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami. Do masła dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do połączenia ( trzeba to robić dosyć długo , aby nie były widoczne  ani wyczuwalne grudki budyniu, można użyć do tego malaksera). Ubić białka. Wycisnąć sok z cytryn.

Do jednolitej i gładkiej masy budyniowej dodać połowę wyciśniętego soku, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z masą budyniową
( teraz już ręcznie, przy użyciu szpatułki lub łyżki)

Pozostały sok cytrynowy rozcieńczyć połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić
( ja tego nie robię) Biszkopt umieścić w formie, w której był pieczony, nasączyć połową ponczu cytrynowego. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, wyrównać i wstawić na 15-30 min do lodówki.

NA MASĘ ŚMIETANOWĄ

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody do rozpuszczenia*
  • 1/2 dużej paczki herbatników
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Mocno schłodzoną śmietanę i serek oraz cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania sztywnego kremu. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej , przestudzić. Wymieszać z niewielką ilością kremu, następnie wlać do całości i zmiksować do dokładnego połączenia.

Krem śmietanowy wyłożyć na lekko stężałą masę cytrynową. Na wierzchu ułożyć herbatniki nasączone resztą ponczu cytrynowego.

Dowolnie ozdabiamy i umieszczamy ciasto w lodówce do całkowitego stężenia- najlepiej na całą noc.

Nowy folder18

* jeżeli ciasto będziemy podawać z lodówki (a takie jest najlepsze) żelatynę można spokojnie pominąć. Serek mascarpone wystarczająco usztywnia nam śmietanę. Jeśli jednak nasze ciasto ma np.stać kilka godzin na paterze dla pewności bym dała

P1130333

P1130338

SMACZNEGO!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *