Ciasto dyniowe z bakaliami

 Pyszne, aromatyczne jesienne ciasto z typu mokrych. Jako, że sezon dyniowy w rozkwicie polecam gorąco do wypróbowania. Idealne na pazdziernikowy podwieczorek.
Ciasto dyniowe z bakaliami
Składniki
  • 350g maki pszennej
  • 150g cukru (u mnie brązowy, trzcinowy)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 150g rodzynek
  • 100g orzechów włoskich (posiekać)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jaja
  • 200g margaryny (roztopić)
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej (kandyzowana lub świeżo otarta)
  • 500g purre z dyni*
Polewa:
150g cukru pudru
300g serka smietankowego (mascarpone lub philadelphia)
3 łyżki soku z cytryny
Ciasto dyniowe z bakaliami

Wykonanie:

  1.  Mąkę, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową, sodę ,sól i bakalie wymieszać w misce.
  2. Margarynę rozpuścić i przestudzić
  3. Jaja ubić, nie przerywając ubijania dodać płynną margarynę i puree z dyni.
  4. Do masy jajeczno-dyniowej dodać suche składniki i wymieszać do połączenia
  5. Formę o wymiarach 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać
  6. Piec ok.40 min w temperaturze 180ºC ( sprawdzić patyczkiem )
  7. Serek zmiksować z cukrem pudrem i z sokiem z cytryny
  8. Upieczone ciasto polać polewą z serka śmietankowego
*Purre można kupić gotowe lub zrobić samodzielnie. Aby otrzymać 500g purre należy dynię o wadze ok. 1500g podzielić na ćwiartki, pozbawić pestek i umieścić na blaszce do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200ºC na ok 30min (miąższ ma być miękki). Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na gładką masę. Gotowe! Dodam, że jeśli tylko macie gdzie warto trochę sobie zamrozić. Można też pasteryzować w małych słoiczkach.
Jeżeli dodamy do ciasta drożdżowego 2-3 łyżki purre dyniowego uzyskamy piękny kolor ciasta.
Polecam.

 

Ciasto dyniowe z bakaliami

SMACZNEGO!

 
 
 
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *