Pyszne, aromatyczne jesienne ciasto z typu mokrych. Jako, że sezon dyniowy w rozkwicie polecam gorąco do wypróbowania. Idealne na pazdziernikowy podwieczorek.
Składniki
- 350g maki pszennej
- 150g cukru (u mnie brązowy, trzcinowy)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 150g rodzynek
- 100g orzechów włoskich (posiekać)
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jaja
- 200g margaryny (roztopić)
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej (kandyzowana lub świeżo otarta)
- 500g purre z dyni*
Polewa:
150g cukru pudru
300g serka smietankowego (mascarpone lub philadelphia)
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Mąkę, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową, sodę ,sól i bakalie wymieszać w misce.
- Margarynę rozpuścić i przestudzić
- Jaja ubić, nie przerywając ubijania dodać płynną margarynę i puree z dyni.
- Do masy jajeczno-dyniowej dodać suche składniki i wymieszać do połączenia
- Formę o wymiarach 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać
- Piec ok.40 min w temperaturze 180ºC ( sprawdzić patyczkiem )
- Serek zmiksować z cukrem pudrem i z sokiem z cytryny
- Upieczone ciasto polać polewą z serka śmietankowego
*Purre można kupić gotowe lub zrobić samodzielnie. Aby otrzymać 500g purre należy dynię o wadze ok. 1500g podzielić na ćwiartki, pozbawić pestek i umieścić na blaszce do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200ºC na ok 30min (miąższ ma być miękki). Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na gładką masę. Gotowe! Dodam, że jeśli tylko macie gdzie warto trochę sobie zamrozić. Można też pasteryzować w małych słoiczkach.
Jeżeli dodamy do ciasta drożdżowego 2-3 łyżki purre dyniowego uzyskamy piękny kolor ciasta.
Polecam.
Jeżeli dodamy do ciasta drożdżowego 2-3 łyżki purre dyniowego uzyskamy piękny kolor ciasta.
Polecam.
SMACZNEGO!