Roladki krucho-drożdżowe

Roladki krucho-drożdżowe rozpoczynają serię roladek na blogu.
W kolejce czekają już następne-dla zwolenników wytrawnych smaków
Te dzisiejsze są słodkie i to bardzo, przy tym całkiem proste do wykonania.
Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu a smak zadowoli niejedno wybredne podniebienie.
Polecam. Przepis docenicie  szczególnie wtedy, gdy nagle zapowiedzą się goście, a w domu jak na złość nie będzie nic słodkiego.

P1110715

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 20 dkg mocno schłodzonego masła
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 szklanka cukru (w oryginale była 1 szklanka)
  • 1/2 szklanki maku
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę przesiać do miski .
  3. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do mąki
  4. Żółtka rozetrzeć z drożdżami , śmietaną i 1 łyżką cukru
  5. Masło, mąkę i żółtka z drożdżami połączyć i szybko zagnieść ciasto.
  6. Owinąć folią i  odstawić na pół godziny do lodówki.
  7. Białka ubić na bardzo sztywną pianę
  8. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca.
  9. Ciasto rozwałkować tak, aby stworzyło spory prostokąt.
  10. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować pianę z białek.
  11. Posypać suchym makiem i orzechami włoskimi.
  12. Zawinąć tak jak roladę i pokroić w kromeczki
  13. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.( zostawiając niewielkie odstępy,gdyż ciastka trochę urosną)
  14. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 min.zdjecia pazdziernik3P1110718

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.