Dziś pyszna drożdżówka. Jest bardzo puszysta, mięciuteńka i pachnąca wanilią. Idealna na śniadanie ze szklanką mleka lub kakao. Pracy przy niej niewiele, a tak naprawdę w całości wykonuje ją robot ( oczywiście ręcznie też można ). U mnie tym razem w wersji dwukolorowej, ale z tego samego przepisu można piec takie warianty jakie lubimy najbardziej ( tylko kruszonka, owoce i kruszonka, z żurawiną, z rodzynkami i co tam jeszcze wymyślicie ) .
Wypróbujcie koniecznie !
Skład : -ciasto
- 60 dag mąki
- 6 łyżek oleju
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka letniego mleka (250ml)
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki kakao
- żurawina , rodzynki /opcjonalnie/
-kruszonka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych lub mielonych migdałów
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierać palcami w celu otrzymania kruszonki. odłożyć do lodówki do czasu wyrośnięcia ciasta.
Wykonanie:
Z drożdży,łyżki cukru,łyżki mąki i 1/3 szklanki mleka zrobić rozczyn ( dobrze wymieszać składniki i odstawić na 15 min w celu wyrośnięcia). Mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukry, jajka, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto hakiem do ciasta drożdżowego, aż stanie się lśniące i gładkie. Pod koniec dodać olej. (w razie konieczności dodać nieco mleka lub nieco mąki- ciasto powinno być raczej miękkie. Zbyt twarde mało urośnie i będzie niesmaczne). Wyrabianie potrwa ok.5 minut. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, do drugiej dodać kakao i wyrabiać do połączenia. Oba ciasta odłożyć do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyrobić oba ciasta ręcznie aby kolory się nieco połączyły. Wyłożyć na dużą blaszkę (26×36) wysmarowaną tłuszczem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok.1 godzinę. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem
( ja posmarowałam mlekiem) i posypać kruszonką. Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC .Studzić na kratce!
Z dwukolorowym efektem.
Wersja na walentynkowe śniadanie
Tutaj najzwyklejsza z dodatkiem żurawiny.
W każdej wersji pyszna Polecam!