Schabowy w panierce, w sosie, no jeszcze roladki schabowe……to już znamy, a może tym razem zupełnie inne oblicze poczciwego schabowego??? Polecam z nico nietypowymi dodatkami. U mnie danie bardzo smakowało . Wypróbujcie i Wy .
Skladniki: (dla trzech osób)
- 6 plastrów schabu (każdy po około 1 – 1,5 cm)
- 3 średnie cebule
- sól, pieprz
posypka
- 6 kromek chleba (czerstwego bez skórki)
- 3 kopiaste łyżki drobno startego sera
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy ( ja daję przyprawę do pizzy)
wykonanie
1.Plastry schabu umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć przyprawami, podsmażyć na większym ogniu na oleju, mięso odłożyć.
2.Cebule pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju co wcześniej mięso.
3.Chleb pokruszyć, wymieszać z serem, na końcu wsypać zioła, wymieszać.
4.Naczynie żaroodporne o szerokim dnie wysmarować olejem, poukładać schab, przykryć podsmażoną cebulą.
5.Posypać przygotowaną posypką chlebową.
6.Piekarnik rozgrzać do 180 ºC włożyć mięso i piec około 40 – 50 minut do zezłocenia okruszków na wierzchu.
Smacznego!