Schabowe inaczej

Schabowy w panierce, w sosie, no jeszcze roladki schabowe……to już znamy, a może tym razem zupełnie inne oblicze poczciwego schabowego??? Polecam z nico nietypowymi dodatkami. U mnie danie bardzo smakowało . Wypróbujcie i Wy .

Schabowe inaczej

Skladniki: (dla trzech osób)

  •  6 plastrów schabu  (każdy po około 1 – 1,5 cm)
  • 3 średnie cebule
  • sól, pieprz

posypka

  • 6 kromek chleba (czerstwego bez skórki)
  • 3 kopiaste łyżki drobno startego sera
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy ( ja daję przyprawę do pizzy)

wykonanie

1.Plastry schabu umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć przyprawami, podsmażyć na większym ogniu na oleju, mięso odłożyć.

2.Cebule pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju co wcześniej mięso.

3.Chleb pokruszyć, wymieszać z serem, na końcu wsypać zioła, wymieszać.

4.Naczynie żaroodporne o szerokim  dnie wysmarować olejem, poukładać schab, przykryć podsmażoną cebulą.

Schabowe inaczej

5.Posypać przygotowaną posypką chlebową.

Schabowe inaczej

6.Piekarnik rozgrzać do 180 ºC włożyć mięso i piec około 40 – 50 minut  do zezłocenia okruszków na wierzchu.

Schabowe inaczej

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.