Rogaliki są przepyszne, miękkie i puszyste, z delikatnym bananowym posmakiem. Najlepsze jeszcze ciepłe
Składniki:
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 150 g puree z bananów (jeden duży banan lub dwa małe) *
- 2 jajka
- 120 ml letniego mleka
- 80 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- czekolada (można też użyć nutellę lub twardą marmoladę)
Do smarowania:
- jajko+ mleko lub tylko mleko
- wiórki kokosowe (do posypania)
Wykonanie
- Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać
i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. - Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree z bananów, sól, zaczyn drożdżowy i zacząć miksowanie.
- Kiedy ciasto się połączy wlać letnie rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy.
- Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać dodatkowe 50 g mąki.
- Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
- Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, każde podzielić na 8 trójkątów. (lub na 6, jeśli chcemy większe rogaliki)
- Na każdy trójkąt nałożyć po kostce czekolady i zwijać rogaliki.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem (lub samym mlekiem), posypać wiórkami i ponownie odłożyć na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w 180 ºC około 17-19 minut.
- Studzić na kratce.
*Banan użyty do ciasta powinien być przejrzały.