Makowy białkowiec

Makowy białkowiec to świetny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po innych wypiekach lub deserach. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo smakowite

Składniki

  • 5-6 białek ( białko średniego jajka waży ok 35g)
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. suchego maku ( ja użyłam suchy mielony)
  • 3/4 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • 50 g białej czekolady ( użyłam batonika marcepanowego)
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Wykonanie

  • Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy . Studzimy.
  • Do dużej misy dajemy białka oraz szczyptę soli, ubijamy razem na sztywno. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier
  • Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestudzone, płynne masło.

  • Mąkę mieszamy razem z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką

  • Na koniec dodajemy obrane i starte na dużych oczkach  jabłko (jeśli jest mocno soczyste, lekko odciskamy sok) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Ja z braku odpowiedniej ilości czekolady pokroiłam batonik marcepanowy i muszę przyznać, że smakowo wkomponował się idealnie
  • Delikatnie mieszamy całość.
  • Ciasto przelewamy do małej keksówki (25×12 mierzone u góry formy) i pieczemy około 40-45 minut (lub dłużej, aż do  suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.